CICLE 21-22:


Nou riu per al Sâlmon.

Aquest Sâlmon neix impulsat per una estructura que preserva la seva existència, un ecosistema format per espais que mantenen constant el pols per les arts vives a Barcelona: l’Antic Teatre, La Caldera, el Graner i La Poderosa, i per un equip d’artistes i generadores de contextos que porten dècades sacsejant l’escena: Sofia Asencio, Bea Fernández, Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez, curadores que, amb la Dianelis Diéguez a la mediació, sostindran les edicions del 2021 i el 2022. Renovat el riu, aquesta estructura o organisme tentacular que opera per afectacions mútues comença una nova etapa.

El Sâlmon 21 proposa així un pacte de contingència, l’obertura d’un marc que permeti a les arts vives mantenir encès l’únic que les diferencia d’altres corrents escèniques: el compromís sense límits amb l’experimentació. Públics i creadores podran tornar a jugar-se-la en un pla seqüència salvatge on hibridar llenguatges dins i fora de camp, una gran màquina performativa o lloc nou per mirar paisatges insospitats, com l’època que estem vivint, la qual ens exigeix imaginar altres classes d’agències i maneres de fer.

Aquest Sâlmon no acaba el seu recorregut aquí, ja que el riu mantindrà viu el seu cabdal, fent un crossfade o transició, en forma de trobades al llarg del 2021, amb l’edició 2022 a partir d’espais de conversa i mostra pública del treball que realitzin prèviament creadores en residència, aprofundint així en la construcció de contextos més pròxims entre ciutat i creació.

En diàleg amb totes les parts que el conformen, el nou festival Sâlmon té l’ocasió per fer de tot l’any primavera, una festa ininterrompuda, l’excepció més necessària per a Barcelona avui.

FERNANDO GANDASEGUI


CENTRES DE CREACIÓ COORGANITZADORS I IMPULSORS DEL CICLE SÂLMON 21-22:


ANTIC TEATRE

Des de fa gairebé 18 anys, per a l’Antic Teatre, sala productora i exhibidora situada al bell mig de Barcelona, el leitmotiv és arriscar-se. Què és l’Antic, què fa i per què ho fa es concreta en els següents valors: aposta per l’experimentació i la recerca en el camp de les arts escèniques contemporànies; interdisciplinarietat; mirada artística d’abast internacional i acció local; prospecció i atenció a la novetat, i trampolí per a la creació emergent; coherència; perseverança; crítica i autocrítica; independència artística i de pensament; diàleg; atenció a les vulnerabilitats i a la perspectiva de gènere; compromís amb l’art i amb l’educació des de la Cultura de Base; lligam amb el territori i lliure iniciativa ciutadana; aspiració a l’autogestió i la sostenibilitat, i recuperació de patrimoni.

LA CALDERA

La Caldera és un centre de creació de dansa que acompanya i visibilitza el treball d’artistes que consideren el cos com a matèria, eina i pregunta central de la seva recerca. Genera contextos per a compartir pràctiques artístiques que experimenten als marges, donant espai a coses incertes, invisibles i amb altres temporalitats diferents de les normatives. Amb voluntat de transmissió dels sabers del cos que emergeixen d’aquestes experiències i del treball processual dels artistes, recull els rastres i els fa accessibles a través de publicacions. Fora dels contextos professionals, posa en marxa programes familiars, educatius i vinculats al barri on la dansa convida a pensar des del cos les relacions amb els altres i amb el món. La Caldera és un organisme viu, fet de la gent que la transita. Un cos de 25 anys en moviment, obert i disponible, amb una gestió sensible de l’espai que possibilita les diferents formes d’atenció perquè allò que ha de passar, passi.

GRANER

Graner és un centre de creació de dansa i arts vives, situat en una antiga fàbrica de bombetes del barri de La Marina de Barcelona. Emmarcat dins el programa Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona, som un espai divers i interconnectat que posa al centre la investigación i l’experimentació artística i es relaciona amb la comunitat professional, l’educativa i la ciutadania. Convivim amb artistes i formem part de contextos amb diferents comunitats locals i globals, amb les quals impulsem encreuaments i aprenentatges col·lectius a partir del cos, contribuint a la circulació d’idees i coneixements en el camp de la dansa i les arts vives. Davant les narratives imperants de productivitat posem en valor el procés, l’experimentació artística, l’escolta i el cos com a generadors de canvi cap a una societat més sostenible, permeable i col·lectiva. Busquem noves maneres de treballar des de la gestió pública creant espais de confiança, promovent relacions a llarg termini i una governança plural i participativa .Ens preguntem sobre quines pràctiques de relació, artístiques, educatives i de gestió són pròpies d’una visió contemporània de la dansa i les arts vives. Creiem que només així podrem expandir el Graner i acompanyar els i les artistes en tot el seu potencial transformador.

LA PODEROSA

La Poderosa és entesa i viscuda com una casa, un espai que potencia projectes d’investigació i dona suport a les persones que els creen. La Poderosa intenta propiciar territoris de proximitat i d’intimitat, mentre fomenta la relació entre artistes, equip de gestió i públic. La Poderosa i les persones que l’habitem creiem en cuinar les coses a foc lent i a la cuina. Créixer, engreixar-se i menjar juntes, tot generant comissariats i marcs d’exhibició específics per a diferents tipus de pràctiques. Practiquem la resistència mitjançant el qüestionament constant de la situació afectiva, social, política i cultural que ens envolta, intentant idear noves metodologies de treball que fomentin l’empatia i l’escolta de les reali tats i necessi tats d’artistes i públic.


EQUIP CURATORIAL I DE MEDIACIÓ DEL CICLE SÂLMON 21-22:


Curadoria | SOFIA ASENCIO:

Sofia Asencio és coreògrafa i ballarina. Entre els anys 1989 i 1993 va combinar els estudis de dansa contemporània a l’Institut de Teatre de Barcelona amb el treball a la Revista Musical amb les companyies de Tania Doris, Lita Claver “La Maña” i al Music Hall “La Belle Epoque”. Després d’acabar els estudis de dansa, treballa amb Vicente Saez, Lanonima Imperial, Mudances i Cia ACTA. L’any 1998 entra a formar part del col·lectiu General Elèctrica. A partir d’l’any 2000 crea al costat de Tomàs Aragay la Societat Doctor Alonso, companyia escènica i plataforma que els serveix per unir la investigació i la producción d’espectacles en complicitat amb altres artistes i investigadors. Entre els anys 2003 i 2011 codirigeix al costat d’Ernesto Collado i Tomàs Aragay el col·lectiu Cèl·lula, responsable de l’Festival MAPA, així com la col·laboració en programacions com ara el cicle Contraban al Teatre Jardí de Figueres i el comissariat per a Escena Plural al Teatre la Mercè de Girona.

Curadoria | BEA FERNÁNDEZ:

Coreògrafa, investigadora i codirectora artística de La Poderosa, espai de creació i investigació al voltant de la dansa i les arts vives a Barcelona. Llicenciada en Dansa Contemporània i Coreografia a l’Institut del Teatre de Barcelona amplia els seus estudis al Center for Movement Research (NY). Treballa com a intèrpret amb diferents companyies a Bcn i NY i col·labora estretament amb el coreògraf Carmelo Salazar, participant en nombroses peces. Com a creadora desenvolupa projectes centrats en la figura de l’intèrpret com a memòria i arxiu viu i desenvolupa projectes d’investigació al voltant del cos i practiques coreográfiques experimentals.

Curadoria | ARIADNA RODRÍGUEZ I IÑAKI ÁLVAREZ:

L’Ariadna Rodriguez i l’Iñaki Alvarez són nyamnyam. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l’intercanvi de coneixement a través estratègies d’interacció en cada context (g)local en el qual treballen. En aquesta cruïlla entre arts en viu, pensament crític i pedagogies, el treball de nyamnyam es mou entre la creació de projectes artístics i la curadoria entesa com a espai transdisciplinar de relació i disrupció; així persones, sistemes i contextos interaccionen a través de l’acompanyament de nyamnyam, friccionant amb la visió estandarditzada de mercantilització de la cultura. Han desenvolupat les seves pràctiques en diversitat de contextos i geografies, i al 2020 han obert les portes del Mas nyamnyam, espai de creació, acció i pensament ubicat a Mieres, Girona.

Coordinació artística i de gestió | DIANELIS DIÉGUEZ:

Formada com a crítica i investigadora escènica a la Universidad de las Artes de la Habana, ha desenvolupat el seu treball fonamentalment en el camp de la gestió i l’activació de projectes indisciplinars i d’arts vives. Com a part del Laboratorio Escénico de Experimentación Social (LEES, 2012-19) i d’Osikán-viver escènic experimental (2016-19), va impulsar l’ocupació d’artistes cubans que centren el seu treball en pràctiques de creació alternatives. Te experiència de direcció en el sector públic de les arts, específicament en l’àrea de relacions internacionals. Actualment desenvolupa una investigació sobre la noció de comunitat en les sociabilitats que configuren els àmbits artístic-veïnals, forma part de l’Associació Vulnus.


JINGLE:


Un projecte de Soon in Tokyo en col·laboració amb Hidrogenesse
El festival Sâlmon d'ARTS VIVES s'ha pensat en la seva edició 2021 amb la televisió com a territori d'experimentació. Dins d'aquest context, però posant el focus en la publicitat, es desenvolupa el projecte SÂLMON, ET SALVA DEL MÓN. INVENTARI DE TÈCNIQUES, MECANISMES I ESTÍMULS PUBLICITARIS PER A TELEVISIÓ I ALTRES PANTALLES. Un abordatge carregat de fina ironia, que s'articula a partir del concepte urgent i desesperat que només la cultura pot salvar-nos d'aquest món, en aquest moment.
Hem empaquetat el festival en forma de PRODUCTES, hem creat un LOGOTIP, VISUALS HIPNÒTICS, MISSATGES SUBLIMINALS i un pretensiós i grandiloqüent SLOGAN: SÂLMON ET SALVA DEL MÓN. Tot al ritme pop i enganxós del JINGLE dels HIDROGENESSE, "duo d'art-rock electrònic i compositors de cançons pop-populistes".
Una lupa deformada sobre la publicitat que amplifica el discurs de festival en forma de campanya, on, com a la televisió, els anuncis interrompen les transmissions en directe portant la imatge a intervenir en la programació (Hidrogenesse crea per a l'ocasió el JINGLE i a més a més participa a "La pantalla prodiga", laboratori de TV que inaugura l'edició de 2021).
Direcció creativa: Angelo Palma
Direcció d'art: Javi Donada
Disseny gràfic + Il·lustració: Oliver Campbell
Animació: Nacho Naya

EQUIP:


Centres de creació coorganitzadors:
Antic Teatre (Semolina Tomic, Elisabeth Ruiz),
La Caldera (Oscar Dasí, Cristina Riera, Raquel Ortega),
Graner (Elena Carmona, Ariadna Miquel),
La Poderosa (Mònica Muntaner, Anna Bohigas).
Comissariat: Sofia Asencio, Iñaki Álvarez, Bea Fernández i Ariadna Rodriguez
Coordinació artística i de gestió: Dianelis Diéguez
Oficina de producció: Aixa González i Haizea Arrizabalaga
Cap tècnic: Arnau Sala
Comunicació: Raquel Tomàs
Coordinació i realització audiovisual: Daniel Miracle
Realització audiovisual: Núria Paris
Imatge: Mar Morey i Pamela Gallo
So i mixer: Marcello Nardone
Mixer i audiovisual: Álvaro Muñoz
Col·laboració en la realització audiovisual: Telenoika, Laminimedia, Neokinok i
Roman Polankik
Disseny d’espai i il·luminació del Plató: Arnau Sala i Daniel Miracle
Textos: Fernando Gandasegui
Imatge: Soon in Tokyo
Web: La Tecla Studio
Traduccions: Manners i Marc Villanueva
Registre audiovisual: Andrés Pino
Registre fotogràfic: Mila Ercoli
Amb la col·laboració dels equips de comunicació dels espais implicats: Verónica Navas, Iera Delp, Sara Renau, Mercè Ros, Carme Clua, Noel Eduardo.
Amb la col·laboració de l’equip tècnic del Mercat de les Flors, amb Pere Milan al capdavant.
Amb la col·laboració de l’equip de sala i acomodació del Mercat de les Flors amb Helena Font al capdavant.

CRÈDITS:


Organitzat conjuntament per:
Amb el suport de:
Amb la col·laboració de:
Mitjà oficial del festival:

MATERIAL PREMSA:


Fotografies
del festival

DESCARREGA

Dossier
de premsa

DESCARREGA

VISITANTS:


Quin significat té avui acompanyar, col·laborar, treballar juntes? Sota aquesta pregunta convidem a gestores i col·legues que des d'altres geografies activen comunitats amb les que compartim imaginaris i formes de fer. El nostre desig és obrir una conversa que es sostindrà durant tot el 2021 com a part de l’’entre festivals’ ia través de la qual puguem conèixer-nos, desarticular la urgència i compondre un mapa en què donem una altra dimensió a les habilitats, sabers i experiències que hem acumulat en tots aquests anys.
La nostra aposta és la de treballar amb l'altre i entre tots, crear un teixit de la feina en el qual es comparteixin pràctiques, idees o nocions sobre les rutines que construïm, però també dubtes i preocupacions, entrar en definitiva en la lògica del que flueix i continua, el que ens acull i aproxima.

EDICIONS ANTERIORS:


2016

Marcela Levi & Lucía Russo, Txalo Toloza, Amalia Fernández, Anto Rodríguez & Claudia Pagès, Manuel Rodríguez, Jan Martens, Manel Quintana & Maria Camila Sanjinés, Mariona Naudin, Iñaki Álvarez & Martí Sales, Luis Garay, Jorge Dutor & Guillem Mont de Palol, Albert Quesada, Bárbara Sánchez, Societat Doctor Alonso, Lander Patrick, loscorderos.sc & Za!, Magdalena Brezzo, El Pollo Campero comidas para llevar, Aimar, Pérez Galí, Cristian Duarte, Norberto Llopis, Quim Bigas, Volmir Cordeiro, Robbie Synge, Macarena Recuerda Shepherd, Las Bistecs.

2017

Big Bouncers, Anna Borralho & Joao Galante, Javier Vaquero, Amalia Fernández, Volmir Cordeiro, El Conde de Torrefiel, Carmelo Fernández, Aimar Pérez Galí, Cris Blanco, Patricia Caballero & Mónica Valenciano, Societat Doctor Alonso, Iñaki Álvarez, Bea Fernández, Piña & Pedra, María Jerez, Javiera Peón-Veiga i més...

2019

Azkona & Toloza, Vértebro, Jefta Van Dinther, Paz Rojo, Orquestina de pigmeos, Manuel Rodríguez, Ensemble Topogràfic & Xavi Lloses, Lala Deheizelin, María Acaso, Aristeo Mora, Carmelo Salazar, Chiara Bersani, Pablo Esbert & Federico Vladimir, Iniciativa Sexual Femenina, Javier Guerrero, María Salgado & Fran MM Cabeza De Vaca, Mònica Muntaner & Rosa Muñoz, Bárbara Bañuelos, Marc Sempere Moya, El Pollo Campero comidas para llevar, Los Detectives i més...

2020

Bárbara Sánchez, El Conde de Torrefiel, Eisa Jocson, Fernanda Fragateiro & Aldara Bizarro, José y sus hermanas, Georgia Vardarou, João Fiadeiro & Carolina Campos, Camaralucida, Los Voluble, Marta Izquierdo, Oscar Bueno, Sergi Fäustino, Paloma Calle & Massimilano Casu, Alejandro Peña, Rubén Ramos, Guillem Mont de Palol & Miguel Pereira, Laia Estruch, Pedro Sepúlveda, Teatro Línea de Sombra, Stalkers, Paz Rojo, Carmelo Salazar, Las detectives, Isaak Erdoiza i més..